NetVote B.V. introduceert internet proxy voting

Source: NetVote, 30 August 2004

NetVote, marktleider in Nederland op het gebied van elektronisch stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen, introduceert dit jaar internet proxy voting. Deze uitbreiding op het reeds bestaande stemsysteem maakt het voor aandeelhouders mogelijk om via internet steminstructies af te geven. Bezoek van de aandeelhoudersvergadering is daardoor niet meer noodzakelijk, ook op afstand kan van het stemrecht gebruik gemaakt worden.
Stemmen via internet
Het stemmen via internet komt steeds dichterbij nu het kabinet onlangs heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat het stemmen via internet mogelijk maakt. Deze manier van stemmen geeft de aandeelhouder naast de huidige manieren een extra mogelijkheid om zijn stem kenbaar te maken. Tot op heden was het mogelijk om zelf (elektronisch) te stemmen tijdens de vergadering, een volmacht te geven aan een andere aandeelhouder en een schriftelijke steminstructie in te dienen via het communicatiekanaal. Nu voegt NetVote daar het invullen van een elektronische steminstructie via internet aan toe.
NetVote biedt met het reeds bestaande Shareholder Voting System de mogelijkheid om al deze vormen van stemmen te integreren: steminstructies worden voorafgaand aan de vergadering in het Shareholder Voting System ingelezen waardoor na sluiting van de stemming tijdens de vergadering alle stemmen worden samengevoegd tot een totaaluitslag die direct op een projectiescherm wordt gepresenteerd.

Multi-channel internet
De toevoeging van proxy voting via internet is een voorbode voor de toekomstige ontwikkeling van de NetVote producten. Gebruik van internet speelt hierbij een grote rol om zo het lokale karakter van de huidige aandeelhoudersvergaderingen te verminderen en tegemoet te komen aan de aanbevelingen van het rapport Tabaksblat. In deze Nederlandse ‘corporate governance’ code wordt aangedrongen op e-voting. De door de commissie gewenste mogelijkheid om ook t√≠jdens de vergadering via internet (live) te kunnen stemmen zal in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Binnen NetVote wordt geanticipeerd op deze variant en wordt er gewerkt aan een compleet nieuw multi-channel en multi-mediaal product dat een integratie van proxy voting, video-broadcasts, participatie en live-voting mogelijk maakt. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe productlijn spelen de twee aandeelhouders in NetVote een belangrijke rol. Chess iT B.V. uit Haarlem is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het stemsysteem en Heuvelman B.V. uit Utrecht levert bij alle aandeelhoudersvergaderingen de benodigde hardware en ondersteuning met betrekking tot cameraregistratie, regie en webcasting van live beelden.

Huidige klanten NetVote
Het Shareholder Voting System dat draadloos elektronisch stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen mogelijk maakt, wordt momenteel bij de volgende Nederlandse bedrijven gebruikt:
Shell/Koninklijke Olie, Philips, ABN-Amro, ASML, Akzo Nobel, Triodos Bank, Ahold, KPN, Aegon, Unilever en Numico.
Via een partner wordt een aangepaste versie van het systeem sinds dit jaar ook in Duitsland ingezet.